Zatiranje plevelov v žitih spomladi

V SV Sloveniji so posevki pšenice v razvojni fazi konec razraščanja, zgodnje sorte so že v kolenčenju, ječmen pa v fazi začetek kolenčenja (BBCH 30-31). Visoke temperature v marcu so prav tako omogočile nemoten razvoj plevelov. Najpogostejši širokolistni pleveli na posevkih žit so: škrlatnordeča mrtva kopriva, navadna zvezdica-kurja črevca, jetičniki, poljski mak, smiljka, vijolica, kamilica, plezajoča lakota-smolenec, osati, razne križnice. Med ozkolistne plevele pa sodi navadni srakoperec-pahovka, stoklase, ljulke, latovke, pirnica idr.
Vremenske razmere v zadnjem tednu omogočajo, da lahko ob mehanskem zatiranju plevelov s česali, uporabite tudi herbicide. Pri izbiri herbicidov je potrebno pregledati, katere vrste plevelov so prisotne na posevku, ter se šele potem odločiti za herbicid ali kombinacijo herbicidov, ki bodo učinkovali na plevele. V kolikor še niste uporabili herbicidov, priporočamo, da jih čim prej uporabite, za boljšo učinkovitost in dostopnost herbicidov do plevelov.
Pri uporabi herbicidov moramo biti pozorni na dnevne in nočne temperature zraka. V času škropljenja naj bodo dnevne 
temperature vsaj nad 5 ºC, priporočena je 8 – 10 ºC, nočne morajo biti nad 0 ºC.
 

Več TUKAJ.

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.