Ohranjanje biotske raznovrstnosti v trajnih nasadih in obvezno zatiranje ameriškega škržatka - UTEMELJITEV

V Uredbi o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 je v 34. členu zapisano kako se izvaja shema INP 8.11 Ohranjanje biotske raznovrstnosti v trajnih nasadih – BIORAZTN).

Uredba je bila kasneje dopolnjena – glej Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027, 10. člen., 7 in 8 odstavek.
(7) Pri kmetijski praksi iz druge alineje tretjega odstavka tega člena nosilec kmetijskega gospodarstva izvaja košnjo ali mulčenje ali valjanje zelenega medvrstnega pasu, kamor se štejejo tudi brežine teras, vendar hkrati samo v vsakem drugem medvrstnem prostoru. Najkrajši možen čas med dvema mulčenjema ali košnjama ali valjanjem mora biti vsaj tri tedne. Štirinajst dni pred obiranjem nasada, tudi če obiranje poteka v več časovnih intervalih, lahko nosilec hkrati mulči ali kosi ali valja vse medvrstne prostore.

(8) Ne glede na prejšnji odstavek je za namen obvladovanja karantenskih škodljivih organizmov ali ob pojavu večjega števila škodljivih organizmov dovoljeno pokositi, mulčiti ali valjati zeleni medvrsten prostor, da se omogoči varen nanos fitofarmacevtskih sredstev. Seznam razmejenih območij za karantenske škodljive organizme pripravi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter ga objavi na osrednjem spletnem mestu državne uprave in spletni strani skp.si. Čas tretiranja za namen obvladovanja karantenskih škodljivih organizmov napove Javna služba zdravstvenega varstva rastlin in je objavljen na Agrometeorološkem portalu Republike Slovenije.


Uredba in sprememba sta na povezavi: Uredba o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (pisrs.si).
 

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.