Opis področja
Ekološko kmetijstvo je zakonsko urejen in nadzorovan način trajnostnega kmetovanja, ki temelji na globokem razumevanju naravnih zakonitosti ter spodbuja varovanje okolja in dobrobit vseh živih bitij. Leta 2023 je bilo v Sloveniji v sistem nadzora ekološkega kmetijstva vključenih 3.864 (neuradno je v letu 2024 narastlo število na 4004) kmetijskih gospodarstev, kar predstavlja 7,6 % vseh kmetij. Površine ekoloških kmetijskih zemljišč v uporabi so leta 2023 dosegle 12,2 % vseh kmetijskih zemljišč, vendar je to še daleč od evropskega cilja, ki predvideva 25 % ekoloških površin do leta 2030. Največji porast beležimo pri ekoloških vinogradih, površinah za pridelavo zelenjave, sadovnjakih in oljčnikih.
Na območju Kmetijskega zavoda Maribor deluje 163 ekoloških kmetij. Večina jih je usmerjena v živinorejo, predvsem v rejo goveda in drobnice na travnatih območjih. Ekološke kmetije so v povprečju nekoliko večje od povprečne slovenske kmetije, vendar še vedno ostajajo relativno majhne in pomembno prispevajo k ohranjanju kulturne krajine na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje. Na tem območju deluje tudi nekaj uspešnih tržnih ekoloških kmetij, med katerimi so nekatere prepoznavne kot turistične kmetije ali ponujajo inovativne oblike partnerskega kmetovanja.
Med glavnimi ekološkimi proizvodi naših kmetij so žita (kot so pira, ajda, proso in pšenica) ter govedina, sledijo pa mlečni izdelki, vino, sveže in predelano sadje, zelenjava, oljnice in jajca. Povpraševanje po ekoloških pridelkih narašča in še vedno presega domačo ponudbo.
Tehnološka dokumentacija
Pomembne povezave