Nova uredba o embalaži in odpadni embalaži

Nova uredba o embalaži in odpadni embalaži je začela veljati s 24. aprilom 2021. Njen cilj je med drugim zagotavljanje visoke ravni varstva okolja ter preprečevanje oziroma zmanjševanje vplivov embalaže na okolje. Nova uredba prinaša tudi spremembe v sistemu ravnanja z odpadno embalažo.

Uredba na novo določa, kdo je proizvajalec, ki ima obveznost proizvajalca razširjene odgovornosti in kaj se šteje za dajanje embalaže na trg v Sloveniji. Vse pravne osebe in podjetniki posamezniki so se dolžni vključiti v embalažno shemo, kar pomeni, da morajo skleniti pogodbo z Družbo za ravnanje z odpadno embalažo do vključno 24. maja 2021. Od fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, se za proizvajalce štejejo samo samostojni podjetniki posamezniki, ne pa tudi druge fizične osebe, ki v skladu s predpisi opravljajo dejavnost embaliranja blaga, proizvodnje servisne embalaže, pridobivanja in uvažanja embaliranega blaga ali servisne embalaže v drugih pravno organizacijskih oblikah, na primer kmetijsko gospodarstvo.
 

Več si lahko preberete v PRILOGI.

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.