Opis področja
Slovenija je vinorodna dežela z več kot dva tisočletno tradicijo gojenja vinske trte. Naravni dejavniki, kot so podnebne in talne razmere, nadmorska višina, relief in drugi, omogočajo gojenje vinske trte v večjem delu države. Vinorodno območje je razdeljeno na tri vinorodne dežele (Podravje, Posavje in Primorska) z devetimi vinorodnimi okoliši.
Vinogradništvo je pomembna kmetijska panoga, ki neposredno omogoča in razvija tudi ostale gospodarske panoge in pomembno prispeva k poseljenosti in kulturnemu izgledu krajine, zlasti na strmejših območjih, kjer je z drugimi kmetijskimi kulturami težje doseči višjo dodano vrednost. Po zgledu drugih evropskih vinorodnih dežel je priložnost slovenskega vinogradništva v povezavi z razvojem turizma izredno velika.
V Sloveniji je v Register pridelovalcev grozdja in vina (RPGV) po zadnjih podatkih vpisanih 14.483 ha vinogradov v devetih vinorodnih okoliših.
Vinorodna dežela Podravje, sestavljena iz vinorodnih okolišev Štajerska Slovenija in Prekmurje, pod vinogradi obsega 5.816 ha (40,16 %). Tako vinorodni okoliš Štajerska Slovenija zajema 5.372 ha (37,09 %), medtem ko ima vinorodni okoliš Prekmurje 444 ha (3,07 %) vinogradniških površin.
V vinorodni deželi Podravje lahko gospodarno pridelujemo 32 sort grozdja, 23 belih in 9 rdečih. Od leta 2021 je v sortno listo vpisanih tudi 5 tolerantnih sort grozdja. Vinorodna dežela Podravje ostaja dežela z največjim deležem belih sort (92,9 %), rdeče sorte pa predstavljajo 7,1 % vinogradniških površin. Že desetletja je vodilna sorta 'Laški rizling' z 19,7 %, na drugem mestu je 'Sauvignon', katere delež predstavlja 11,8 %. Sledi sorta 'Chardonnay' z 9,3 % deležem. Da je delež mešanih sort sorazmerno velik (8,8 %), je posledica starostne strukture vinogradov in vinogradnikov ter razdrobljenosti vinogradniških površin. Sledita 'Renski rizling' s 8,1 % in 'Rumeni muškat' s 7,2 %, medtem ko ostale sorte predstavljajo manjši delež.
Po statistiki in po RPGV je v Sloveniji okrog 27.000 pridelovalcev, ki v povprečju pridela 53,0 mio. litrov (povprečje od 2016 – 2022). Od tega 11.697 vinarjev v vinorodni deželi Podravje pridela 20,7 mio litrov vina, kar v povprečju znaša 39,06 %. Vino uradno stekleniči okoli 1.000 vinarjev, medtem ko jih v Sloveniji stekleniči okoli 2.530.
Naši pridelovalci s kakovostjo vina segajo v sam vrh svetovne lestvice, kar potrjujejo številna odličja na mednarodnih ocenjevanjih. Vino je sestavni del kulture in tradicije, pomemben element trženja kmetijskih pridelkov. Vino je pridelek najvišjega razreda in zato tudi zelo specifično v trženju. Torej visoka kakovost in tržna naravnanost z uveljavitvijo lastnih blagovnih znamk ter zaščita geografskega porekla so glavni aduti, s katerimi lahko dvignemo promocijo in prodajo vina.
Tehnološka dokumentacija