Obiranje skupine sort JONAGOLD in ZLATI DELIŠES

Nazaj

Sadjarstvo

17. september. 2021

Svetovno združenje pridelovalcev jabolk in hrušk (WAPA) napoveduje za leto 2021 v EU 10-odstotno povečanje pridelka jabolk oz. 11.735.000 ton, kar predstavlja peti najvišji  pridelek v zadnjih desetih letih. Povečanje pridelave jabolk napovedujejo na Poljskem, v Franciji,  Italiji pa tudi na Madžarskem, Nemčiji in Hrvaškem.

V Sloveniji bo pridelek jabolk po napovedih manjši za 60 %, oz. količina pridelanih jabolk se ocenjuje na 19.000 t. Zaradi pozebe in neugodnih vremenskih razmer v času cvetenja so jabolka zgodnjih sort (gala…) drobna, ponekod so plodovi brez pečk (slaba oplodnja) in nepravilnih oblik.

V tem času se v Podravskem rajonu zaključuje obiranje sorte gala, ki tudi ob obiranju ni imela željene debeline. 

Sončni in topli dnevi konec meseca avgusta in v začetku septembra so pozitivno vplivali na obarvanost vseh dvobarvnih sort jabolk in na vsebnost suhe snovi (sladkorja) v plodovih.
 

Več TUKAJ.

Ne zamudite

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.