Naj socialno podjetje ali zadruga v Podravju za leto 2021 

Nazaj

Javno kmetijsko svetovanje

16. november. 2021

Glavni namen socialnega podjetništva je zaposliti dolgotrajno brezposelne osebe in jih spodbuditi tako, da v okviru socialnega podjetništva samostojno ustvarjajo prihodke in poskrbijo za lastno preživetje. Status socialnega podjetja lahko pridobijo različne pravne osebe kot so to društvo, zveza društev, zavod, ustanova, d.o.o.. Ni pa to posebna statusno pravna oblika. Socialno podjetje mora v prvem letu trajno zaposlovati najmanj enega delavca, nato pa najmanj dva.

Priznanje za naj socialno podjetje ali zadrugo v Podravju za leto 2021 

Priznanje za Naj socialno podjetje ali zadrugo v Podravju za leto 2021 je po izboru ekosistema socialne ekonomije SOCIOLAB prejelo društvo PUPILLAM, so.p.. Podelitev je potekala v sklopu razvojne konference Podravja 13. oktobra 2021 v Domu kulture Lenart.
PUPILLAM, so.p. je socialno podjetje, ki vztrajno dela na področju trajnostnega razvoja, in sicer so vzpostavili svojo trgovino, Zelena japka, kjer so na voljo biološko pridelana lokalna hrana, ter čistila in pralna sredstva v rinfuzi, torej brez plastične embalaže. 

Kupujem odgovorno 

Prav tako podjetje aktivno pomaga pri razvoju blagovne znamke Kupujem odgovorno. Kupujem odgovorno je leta 2019 postala blagovna znamka, ki jo lahko člani Združenja Socialna ekonomija Slovenije uporabljajo za ozaveščanje javnosti o odgovornem potrošništvu na embalaži svojih izdelkov, na svoji spletni strani ali kot brand svoje trgovine (maloprodajnega mesta).

Zelena japka 

Zelena japka je trgovina s skrbno izbranimi izdelki, ki so prijazni človeku, živalim in naravi. Poleg tega, da so brez plastične embalaže, se izdelki in surovine odlikujejo s tem, da so ekološki, proizvedeni po principu pravične trgovine, so brez palmovega olja, ne vsebujejo živalskih produktov in niso testirani na živalih. Velik del ponudbe predstavljajo prehrambeni izdelki. Vedno več je lokalnih ponudnikov, zato se ponudba širi predvsem s slovenskimi izdelki. Trgovina ponuja; testenine, suho sadje, olja, domače sirupei, čaje, napitke, različnima žita in stročnice, namaze, jogurte.

Poleg hrane so v ponudbi še detergenti za pranje perila, pomivanje posode in čiščenje, lesene krtačke, naravna kozmetika, izdelki iz organskega bombaža, slamice za večkratno uporabo, zobna pasta v stekleni embalaži, bambusove zobne ščetke, pralni vložki in menstrualne skodelice ter izdelki iz ponovne uporabe. 

V naslednjem prispevku pa več na temo, Kako pridobiti status socialnega podjetja?, s SPOT svetovalko Podravja Jasno MAK iz Mariborske razvojne agencije.

Foto: Javna svetovalna služba KGZS Zavod Maribor
Povzeto po: www.socialnaekonomija.si/
 

 

Želite biti obveščeno o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.