Vsako leto 16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, ki nas spodbuja k razmisleku o tem, kako pomembno je, da razumemo izvor hrane, njen pomen in vpliv na okolje ter družbo. Hrana ni samoumevna – za vsakim kosom kruha, kozarcem mleka ali košarico jabolk stoji trud in znanje številnih slovenskih kmetij.
Kot terenski kmetijski svetovalci se vsakodnevno srečujemo z zgodbami predanih pridelovalcev, ki s spoštovanjem do narave in tradicije ustvarjajo hrano visoke kakovosti. Prav zato poudarjamo pomen lokalne hrane, ki je ne le sveža in polna okusa, temveč tudi varna, sledljiva in zaupanja vredna. Izbira lokalnih živil pomeni podporo slovenskim kmetom, ohranjanje delovnih mest na podeželju, spodbujanje krožnega gospodarstva in zmanjševanje ogljičnega odtisa.
Svetovni dan hrane je tudi priložnost, da opozorimo na pomen zmanjševanja zavržkov hrane in odgovornega ravnanja z živili. Z ozaveščanjem potrošnikov, šol in vrtcev želimo širiti sporočilo, da vsak naš nakup in vsak grižljaj šteje.
Naj bo današnji dan priložnost, da izkažemo spoštovanje do slovenskih kmetov, ki s svojim delom skrbijo, da je na naših mizah kakovostna, varna in domača hrana. Zaupajmo slovenski hrani – ker vemo, od kod prihaja.