Objavljen je 30. javni razpis iz podukrepa 4.1

Nazaj

Splošno

13. marec. 2024

Objavljen je 30. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2024 OPERACIJA: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva.

Predmet podpore so individualne naložbe kmetijskih gospodarstev v izboljšanje učinkovitosti rabe živinskih gnojil ter zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in amonijaka, in sicer:
1.) izboljšanje učinkovitosti rabe živinskih gnojil ter zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in amonijaka, in sicer:
- ureditev objektov in nakup pripadajoče opreme za skladiščenje živinskih gnojil,
- nakup in postavitev mobilnih objektov in nakup pripadajoče opreme za skladiščenje živinskih gnojil,
- zatesnitev odprtih lagun za skladiščenje živinskih gnojil,
- nakup kmetijske mehanizacije, ki prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov;

2.) ureditev hlevov oziroma nakup pripadajoče opreme, če z isto vlogo na javni razpis uveljavlja podporo za naložbo v povečanje kapacitet za skladiščenje živinskih gnojil, ki presegajo minimalne zahteve iz predpisa, ki ureja varstvo voda pred onesnaževanjem iz kmetijskih virov za najmanj deset odstotkov oziroma bo rezultat naložbe v ureditev hleva oziroma nakup pripadajoče opreme povečanje obnovljivih virov energije oziroma učinkovite rabe energije za najmanj deset odstotkov glede na stanje pred naložbo.

Upravičenci do podpore so nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v RKG in izpolnjujejo pogoje za dodelitev sredstev. Zadnji rok za vložitev zahtevka za izplačilo sredstev je 30. junij 2025. 

Višina podpore, ki jo lahko pridobijo upravičenci znaša 50 % upravičenih stroškov naložbe. Ta višina se lahko poveča za:
- 20 %: če je kmetijsko gospodarstvo upravičenca razvrščeno v območje z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (v nadaljnjem besedilu: OMD) v skladu s predpisom, ki ureja razvrščanje kmetijskih gospodarstev v OMD,
- 20 %: če je naložba povezana z ukrepom Ekološko kmetijstvo oziroma ukrepom KOPOP in ima upravičenec najmanj 50 odstotkov kmetijskih površin vključenih v enega izmed ukrepov iz te alineje,
- 20 %: za naložbe mladih kmetov,
Višina podpore maksimalno znaša 90 % upravičenih stroškov naložbe.

Upravičenci, ki so utrpeli škodo po naravni nesreči-poplave avgusta 2023 bodo v okviru meril za izbor vlog pridobili dodatno maksimalno 30 točk v okviru horizontalnih ciljev naložbe. Ocenjuje se delež ugotovljene škode na osnovnih sredstvih za primarno kmetijsko pridelavo, ki so bila poškodovana v naravni nesreči-poplave avgusta 2023.

Vložitev vloge poteka od 25. marca 2024 do vključno 22. maja 2024, do 14. ure.

Več informacij se lahko obrnete na svetovalca KGZS Zavod Maribor; Gregor Kramberger Tel.: 02 228 49 25 / E-pošta: gregor.kramberger@kmetijski-zavod.si.

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.