Obvestilo o zatiranju glivičnih bolezni in škodljivcev na žitih

V SV Sloveniji so ječmeni v fazi razvoja plodu (BBCH 71), odvisno od sorte. Trenutno je velika nevarnost za pojav ječmenove ramularijske pegavosti. Vremenske razmere, padavine in primerne temperature pospešujejo razvoj bolezni, priporočamo uporabo fungicidov, ki imajo krajšo karenco od 35 dni, oziroma jo je do žetve potrebno upoštevati.


Pšenice so v fazi klasenje in cvetenja (BBCH 58-65), odvisno od sorte. Za doseganje visokih in zdravih pridelkov žit, je zelo pomembno, da ohranimo zdrave zgornje liste in klas, sedaj je velika nevarnost fuzarioz na klasu in septorijske pegavosti na klasu, zato je nujno potrebno zaščiti posevke žit pred boleznimi klasa. Zaradi vremenskih razmer, predvsem pogostih padavin priporočamo, da zaščitite posevke pšenice v fazi cvetenja s fungicidi, ki delujejo na fuzarioze.


Pripravili smo vam seznam fungicidov registriranih za žita, razdeljenih po FRAC skupinah, ki imajo različen način delovanja. Svetujemo uporabo različnih kombinacij fungicidov med skupinami pripravkov. 

Več TUKAJ.

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.