Zakon o varnosti in zdravju pri delu - Izjava o varnosti z oceno tveganja

Nazaj

Splošno

01. avgust. 2023

Večina kmetov se dobro zaveda strojnih in ročnih opravil, pri katerih je že kdaj prišlo do nezgod na kmetijah. Med kmeti krožijo zgodbe o tej ali oni nezgodi, ki je imela za posledico težko poškodbo ali celo smrt. Statistični podatki kažejo, da se na splošno na kmetijah vsako leto ponavljajo enake vrste nezgod. Takšne nezgode so predvidljive in običajno preprečljive. Na žalost se vse preveč kmetov bolj zanaša na srečo kot pa na primerno ravnanje, s katerim bi se izognili nezgodam. 

Veliko kmetov je sposobnih pripraviti celovito in uporabno Izjavo o varnosti z oceno tveganja, vendar pa se pri nekaterih kmetijah utegne pojaviti potreba po pomoči zunanjih strokovnjakov, in sicer podjetij, ki imajo dovoljenje za opravljanje strokovnih nalog varnosti pri delu. Ta podjetja so dovoljenje dobila od Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Priprava in zlasti izvajanje Izjave o varnosti z oceno tveganja za vašo kmetijo bo bistveno zmanjšala verjetnost nezgod. Tako kot vsi drugi delodajalci in druge samozaposlene osebe, morajo tudi kmetje v skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu in Pravilnikom o načinu izdelave izjave o varnosti z oceno tveganja: 

   •    opredeliti nevarnosti in oceniti tveganja na njihovih kmetijah ter 
   •    pripraviti pisno Izjavo o varnosti z oceno tveganja z opredeljenimi ukrepi in viri za zagotavljanje varnosti in zdravja oseb na kmetiji. 

To izjavo je treba dopolnjevati in popravljati ob vsaki novi nevarnosti in spremembi ravni tveganja (na primer novi stroji, nova opravila). Smernice so oblikovane kot osnovni napotki kmetom pri pripravi Izjave o varnosti z oceno tveganja. 

V primeru, da boste potrebovali tudi pomoč pri izdelavi Izjave o varnosti z oceno tveganja, se lahko obrnete na naš Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, kot tudi na organizacije, ki imajo dovoljenje za delo za izvajanje strokovnih nalog varnosti pri delu.

Vendar bodite pozorni. Tudi, če Izjavo o varnosti z oceno tveganja izdela zunanji izvajalec, ste vi še vedno enako odgovorni za varnost in zdravje pri delu, kot če bi to izjavo naredili sami.

Za večjo varnost pri delu na kmetiji si oglejte ta prispevek na medijskem kanalu Youtube.

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na Kmetijsko gozdarski Zavod Maribor in v kolikor potrebujete pomoč pri izpolnjevanju izjav, obrazcev, smo vam na voljo vsi terenski svetovalci, za dodatne informacije pa nas lahko kontaktirate:

  - Varnost pri delu oz. varovanje zdravja na kmetiji: 
       •   Andrej Šuvak, univ. dipl. inž. kmet., tel.: 02 228 49 19, 051/248-664, E-pošta: andrej.suvak@kmetijski-zavod.si

  - Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na turistični kmetiji:
       •   Martina Gomzi, mag. kmet., tel.: 02 228 49 46, 041/323-458, E-pošta: martina.gomzi@kmetijski-zavod.si
       •   Vanesa Žderić, mag. var. preh. in uni. dipl. inž. kmet., tel.: 02 228 49 46, 041/818-358, E-pošta: vanesa.zderic@kmetijski-zavod.si

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.