Testiranje zrelosti jabolk in ocena obiralnega okna po regijah v Sloveniji

Nazaj

Sadjarstvo

25. avgust. 2023

Začelo  se je vzorčenje zgodnjih sort jabolk gale in elstarja. Rezultati analiz narejenih na aparate Pimprenelle in ročno narejene analize na terenu so pokazale 5 – 7 dni kasnejše obiranje kot v lanske letu. V letošnjem letu se bo sorta elstar v večini primerov obirala pred sorto gala.


Začetek obiranja sorte elstar v Podravju na zgodnjih legah v mladi nasadih bo od 26.8. naprej, starejši nasadi pa predvidoma po 1.9. Vročina v tem tednu je pospešila zorenje sorte elstar (padanje trdote). Pri sorti elstar opažamo  pojav grenke pegavosti in  gniloba peščišča.


Začetek obiranja sorte gala v mladih nasadih zgodnješih klonov bo po 30.8., v  starejši nasadi pa predvidoma po 3.9 (narejene bodo še dodatne analize). Pri sorti gala veliko škodo povzročajo tudi različne vrste stenic, ki iznakažejo plodove. Na mnogih plodovih opažamo porjavelost kožice.


Rezultati analiz za sorte gala, elstar in jonagold so prikazani v spodnjih preglednicah: 
 

-   Obvestilo o testiranju zrelosti in obiranju jabolk sorte JONAGOLD je na voljo TUKAJ.

-   Obvestilo o testiranju zrelosti in obiranju jabolk sorte GALA je na voljo TUKAJ.

-   Obvestilo o testiranju zrelosti in obiranju jabolk sorte ELSTAR je na voljo TUKAJ.

 

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.