Roki obiranja sort zlati delišes, topaz, pinova, idared in bonita

Nazaj

Sadjarstvo

21. september. 2023

Lepo in  toplo vreme se bo po napovedih vremenoslovcev v Podravju nadaljevalo še do konca tedna. Za vikend so napovedane padavine. Hladnejše vreme in temperaturne razlike med dnevom in nočjo bodo pozitivno vplivale na obarvanje plodov rdečih sort. 

ZLATI DELIŠES se pospešeno obira. Plodovi, kjer zelena barva že prehaja v rumenkasto, niso primerni za dolgotrajnejše skladiščenje.

Pri sorti TOPAZ se indeks zrelosti približuje priporočeni vrednosti Streifovega indeksa 0,15. Za večino vzorcev so značilne visoke skupne kisline in slabša obarvanost, zato priporočamo prvo obiranje po 25. septembru.  

Pri obarvanih plodovih PINOVE priporočamo začetek obiranja po 22. 9., oziroma po predvidenih padavinah. Opaža se pogostejši pojav steklavosti plodov in v tem primeru se priporoča 14 dnevno skladiščenje pri temperaturi 14° C, preden jih zapremo v hladilnico in vzpostavimo priporočeni režim hlajenja.

IDARED – zaradi visokih vsebnosti skupnih kislin in nizke škrobne vrednosti še ni primeren za obiranje.
BONITA – parametri zrelosti se približujejo optimalnim vrednostim, vendar je potrebno počakati primerno obarvanost plodov. Začetek obiranja se predvideva v začetku naslednjega tedna (po 25.9.).


Rezultati analiz za sorte:

 

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.