Roki obiranje jabolk FUJI in BREABURN

Nazaj

Sadjarstvo

13. oktober. 2023

Obiranje jabolk sezone 2023 se počasi zaključuje. Obirajo se še pozno zoreče sorte in zadnja obiranja idareda in topaza.

FUJI – vsi analizirani vzorci plodov so pokazali, da je sorta primerna za obiranje. Večinoma so se plodovi že kar dobro obarvali. Opaža se pojav grenke pegavosti, predvsem na drevesih z manjšim številom plodov. Zaznane so tudi poškodbe plodov od marmorirane smrdljivke in pojav pegavosti na listih.

BREABURN – sorta je v Podravju v primerna za obiranje v tem tednu po 16. 10.. Obarvanost je zelo odvisna od lege nasada in obloženosti dreves s plodovi. V večini nasadov bo potrebno obiranje v dveh terminih. Trdote so še za to sorto značilno visoke. Skladiščenje sorte breaburn zahteva v kontrolirani atmosferi večjo vsebnost kisika.

Rezultati analiz za sorte fuji in breaburn so prikazani v spodnjih preglednicah: 

 - za sorto FUJI

 - za sorto BREABURN

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.