Dobra praksa pri kmetovanju na vodovarstvenem območju

Nazaj

Poljedelstvo

22. december. 2023

V Sloveniji imamo kar nekaj površin za varovanje pitne vode, opredeljena so kot vodovarstvena območja, na teh površinah velja vodovarstveni režim, po državnih uredbah ali po občinskih odlokih. To so površine, kjer se nahajajo črpališča pitne vode. 


Za zaščito pitne vode, vodnih virov, je potrebno upoštevati vodovarstveni režim, ki velja na vodovarstvenih kmetijskih površinah. Kmetovalci morajo upoštevati dobro prakso pri kmetovanju na vseh površinah, ki jih obdelujejo ter pri vseh agrotehničnih ukrepih. Upoštevati morajo uredbe o vodovarstvenih območjih, predvsem na področju gnojenja in varstva rastlin. Najstrožji režim velja za najožja vodovarstvena območja. Na vseh območjih mora biti izdelan gnojilni načrt na podlagi analize tal. Na najožjih območjih (VVOI) ni dovoljeno uporabljati gnojevke, le hlevski gnoj. Gnojila, ki vsebujejo mineralni dušik se lahko uporabljajo, vendar po 1. marcu, v predpisanih odmerkih. Za dognojevanje okopavin z dušikom, pa mora biti predhodno izdelan hitri talni nitratni dušik. V jesenskem času na VVOI ni dovoljena uporaba mineralnih dušikovih gnojil. Tudi pri varstvu rastlin na VVOI je potrebno upoštevati omejitve, prednost ima ekološka pridelava, potrebno je upoštevati integrirano varstvo posevkov in dovoljena so le določen sredstva za varstvo rastlin, prepovedani so predvsem herbicidi. Potrebno je tudi vodenje evidenc o gnojenju in o uporabi FFS. Površine morejo biti vedno pokrite z zeleno odejo.
 

Več TUKAJ

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.