Objavljen 1. javni razpis za naložbe v namakalne sisteme

Nazaj

Splošno

08. maj. 2024

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je razpisalo prvi javni razpis iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za naložbe v izgradnjo namakalnih sistemov, namenjenih več uporabnikom. Razpis v vrednosti pet milijonov evrov nepovratnih sredstev je namenjen zmanjšanju občutljivosti slovenskega kmetijstva na podnebne spremembe in zagotavljanju stabilne ter kakovostne pridelave. Cilj razpisa je omogočiti kmetom prilagoditev na spremenjene podnebne razmere, kot sta suša in vročina, ki negativno vplivata na proizvodnjo hrane.

Kdo so upravičenci?
Upravičenci do podpore so fizične in pravne osebe, pooblaščene s strani lastnikov kmetijskih zemljišč, za izgradnjo namakalnega sistema, ki bo služil več uporabnikom.

Kakšni so upravičeni stroški?  

-Vzpostavitev črpališč

-Izgradnja primarnega in sekundarnega namakalnega razvoda

-Ureditev vodnega vira (na primer vrtina ali akumulacija)

Stroški namakalne opreme posameznih uporabnikov niso upravičeni.

MKGP zagotavlja 100% podporo upravičenih stroškov, s čimer želi spodbuditi večje vlaganje v namakalne sisteme in intenzivnejše povezovanje uporabnikov, kar bo zmanjšalo stroške na hektar in izboljšalo stroškovno učinkovitost.

Kako in kdaj oddati vlogo?
Vloge je mogoče predložiti od 20. maja do vključno 2. avgusta 2024 do 14. ure.

Več informacij se lahko obrnete na svetovalca KGZS Zavod Maribor; Gregor Kramberger Tel.: 02 228 49 25 / E-pošta: gregor.kramberger@kmetijski-zavod.si

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.