Ukinitev ukrepov zaradi aviarne influence

Na podlagi ocene epizootiološke situacije glede aviarne influence v Sloveniji je Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) sprejelo sklep, da se ukinejo ukrepi, uvedeni zaradi pojavov aviarne influence pri prostoživečih pticah. Sklep o ukinitvi ukrepov je objavljen v Uradnem listu (Uradni list RS, št. 74/21) in je  začel veljati 15. 5. 2021. 

Okužbe ptic s tem virusom so nepredvidljive, zato rejci perutnine še naprej upoštevajte biovarnostne ukrepe, kot so: 
-        preprečevanje dostopa prostoživečim pticam (predvsem vodnim) do perutnine, 
-        preprečevanje dostopa prostoživečim pticam do krme in vode za perutnino, 
-        omejitve obiskov ljudi v prostorih, kjer je nastanjena perutnina in upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni (namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok,...), 
-        uporaba opreme za enkratno uporabo ali čiščenje in razkuževanje opreme pred uporabo na drugem gospodarstvu s perutnino. 


Le tako se lahko učinkovito prepreči vnos povzročiteljev bolezni v reje. Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje bolezni. 


V primeru kakršnih koli znakov okužbe rejci perutnine nemudoma pokličite svojega veterinarja. 
 

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.