Priporočila za pridelovalce sadik in zeljnih glav za omejevanje črne žilavke kapusnic

Črna žilavka je gospodarsko pomembna bolezen kapusnic, ki jo povzroča bakterija Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc). Bolezen se pojavlja na različnih kapusnicah, kot so zelje, koleraba, brokoli, brstični ohrovt, oljna ogrščica, cvetača in ohrovt. Največjo gospodarsko škodo povzroča na glavnatem zelju, še največ pridelovalcem kislega zelja zaradi počrnelih žil, zlasti v notranjosti zeljnih glav. Obolele glave so neprimerne za trženje. 

Obvladovanje črne žilavke je težavno zaradi izredne trdoživosti te bakterijske vrste. Bakterije Xcc se ohranjajo v in na semenu, preživijo tudi v tleh na rastlinskih ostankih. Populacija bakterij se lahko ohranja tudi na nekaterih plevelnih vrstah iz družine križnic. 


Pridelavo popolnoma zdravega semena ovirajo latentne okužbe rastlin, kar pomeni, da zdrav videz rastline ne pomeni nujno tudi odsotnost bakterije v semenu. Znano je, da je za izbruh na posevku dovolj manjša gostota bakterij, zato je setev zdravega semena izrednega pomena.


Bakterija Xcc ni nadzirana na semenu, zato je skrb vsakega pridelovalca semen in sadik, da vzgoji zdrave rastline brez okužb z bakterijami. Pričujoča priporočila naj vam služijo v pomoč pri ocenjevanju tveganj okužb z Xcc v procesu pridelave sadik in glav zelja.

PRIPOROČILA

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.