So kmetije primerne za socialno varstvo starejših?

Nazaj

Splošno

26. september. 2022

Smo starajoča se družba in potrebe po socialni oskrbi starejših se bodo z leti povečevale, zato so izzivi na področju dolgotrajne oskrbe starejših vse bolj aktualni. Poleg omenjene možnosti bivanja starejših na kmetiji je mogoča tudi namestitev starejše osebe v drugi družini. »S takšnim načinom socialnega varstva je mogoče nadomestiti, dopolniti ali zagotoviti funkcijo doma ali lastne družine.

Po uredbi o dopolnilnih dejavnostih (DDK) na kmetiji je ena izmed oblik tudi socialno varstvo. V skupino dopolnilnih dejavnosti na kmetiji sodi tudi socialno varstvo. V to skupino sta trenutno uvrščeni dve vrsti in sicer celodnevno ali dnevno bivanje odraslih in starejših oseb, ki niso odvisne od tuje pomoči.

Dopolnilna dejavnost oskrbe starejših na kmetiji nova priložnost, a zaenkrat z veliko neznankami. Veljavna uredba DDK določa, da v bivanje na kmetiji ni mogoče vključiti ljudi, ki potrebujejo pomoč pri dnevnih opravilih.

V Žalcu je 22.9.2022, potekala predstavitev rezultatov projekta "Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji"

Več v prispevku TUKAJ.

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.