24. april - Slovenski dan brez zavržene hrane

Nazaj

Splošno

16. maj. 2023

Na dan 24. aprila obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Namen je ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami. Namen Slovenskega dne brez zavržene hrane je ozaveščati javnost ter spodbuditi posameznike k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane.

Hrana predstavlja osnovno človekovo dobrino, ki je nujnega pomena za preživetje. Na globalni ravni se pridela dovolj hrane, da bi bilo z njo mogoče oskrbovati celotno populacijo, vendar različni ekonomski in politični položaji držav to onemogočajo, kar povzroča hudo pomanjkanje hrane na eni strani, medtem ko se na drugi strani vsakodnevno zavrže ogromne količine hrane. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v povprečju vsak prebivalec Slovenije zavrže okoli 68 kg hrane na leto, od tega je 40 odstotkov še užitne. Polovico vse hrane se zavrže doma, v gospodinjstvih. Zavržena hrana ne predstavlja le finančne in materialne škode, temveč je tudi simbol neodgovornega ravnanja z vsemi naravnimi viri, kot so voda, kmetijske površine in energija, delo in čas ki so bili porabljeni za pridelavo hrane. Medtem ko svet proizvede dovolj hrane, da nahrani svoje prebivalstvo, je skoraj 830 milijonov ljudi še vedno vsak dan lačnih. 

Več v prispevku TUKAJ.

Članek je pripravil terenska svetovalka Vanesa Žderić in je bil, dne 19. 4. 2023, objavljen v časopisu KMEČKI GLAS.
 

Želite biti obveščeni o aktualnih novicah? Prijavite se na e-novice.

 

Prijavi se

 

Od e-novic se lahko kadarkoli odjavite. Podrobnejša določila glede varstva osebnih podatkov ter pravic in obveznosti v tej zvezi so opredeljena v Politiki varstva osebnih podatkov, ki je dostopna na https://www.kmetijski-zavod.si/politika-varstva-osebnih-podatkov.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.